لوگو لایم لانژ

تاریخچه ماساژ

ریشه لغت ماساژ

شاید برای شما هم جالب باشد که اولین بار چه کسی ماساژ را ابداع کرد. بگذارید قبل از آن اول ببینیم که خود کلمه ماساژ از کجا آمده است. ریشه کلمه ماساژ از منابع مختلف مشتق شده است. ریشه لاتین آن ماسا و ریشه‌‌های یونانی ماسئین یا ماسو به معنای لمس،‌ دست زدن، فشار دادن یا مالیدن می‌باشد. فعل فرانسوی ماسر نیز به معنای مالیدن آمده است. ریشه عربی مس یا مسح و ریشه سانسکریت مکه به عنوان فشار آرام ترجمه شده است.

تاریخچه

جالب است بدانید که مطالعات تاریخی نشان می‌دهد که مالش بدن حتی در بین انسان های اولیه و تمدن های باستانی هم وجود داشته است و هندیان قدیم نیز از ماساژ در ورزش‌های تنفسی استفاده می‌کردند. همانطور که می دانید تمدن شرق قدمت بیشتری نسبت به تمدن غرب دارد، یکی از نخستین مراجع مکتوب در رابطه با ماساژ را می توان در کتاب طب سنتی چینی یافت که تاریخ آن به قبل از میلاد باز می گردد.

در کتاب طب سنتی چینی، ماساژ ماهیچه ها و پوست از شایع ترین شیوه های ماساژ درمانی است. داستان ماساژ یا تاریخچه ماساژ درمانی به حدود ۲۷۰۰ سال قبل بر می گردد. در متن کتاب امپراتور زرد (کتاب مرجع طب داخلی چین)، برای درمان فلج و تب و لرز به ماساژ پوست و پا توصیه شده است. مصریان و ایرانیان نیز انواع مختلف ماساژ را جهت درمان بکار می‌بردند مثلا ابوعلی سینا، ماساژ را برای پخش کردن مواد زائدی که در عضلات تشکیل شده، توصیه می‌کرد که باعث رفع خستگی می شد.

اما همیشه اولین بودن به معنی بهترین بودن نیست، این درست است که ماساژ در کشورهای شرقی قدمت بیشتری دارد اما غربی ها با روش های آکادمیک و علمی آن را تلفیق کرده و ماساژ های موثر تری را ابداع کرده اند، البته لازم به ذکر است که پایه ماساژ غربی، ماساژ سوئدی می باشد.

کلین سوئدی مبدع ماساژ سوئدی

در کتب پزشکی، دو عنوان ماساژ و تمرین درمانی یکسان آورده شده است، اما “کلین سوئدی” اولین کسی بود که سعی کرد این دو را از هم تفکیک کند. وی با انتشار کتاب جیبی ماساژ در سال ۱۸۹۵، جدایی این دو را بیان کرد و گفت ماساژ، تمرین‌ درمانی نیست.
در سال ۱۸۱۳ اولین کالج آموزش ماساژ در استکهلم تأسیس شد و توسط دانشجویان این کالج، ماساژ سوئدی به عنوان یک روش استاندارد به جهانیان شناسانده شد. بین سالهای ۱۸۸۴ تا ۱۹۱۸ ماساژ به عرصه پزشکی و درمان پا گذاشت و این همزمان با شروع کار فیزیوتراپی بود. در سال ۱۹۰۰ “هوفا” کتاب خود به نام «تکنیک‌های ماساژ» را در آلمان به چاپ رسانید که هنوز هم اساس کلیه کتب درسی مرجع ماساژ به کار گرفته می‌شود.
از سال ۱۹۸۰ درمان با ماساژ به سرعت گسترش پیدا کرد و امروزه در صورتی که ماساژ به خوبی و با مهارت به کار گرفته شود به عنوان بخش مهمی در حفظ سلامتی و درمان مطرح می‌گردد. از سال ۱۹۹۳ ماساژ به عنوان سومین دسته از اشکال متعدد طب تکمیلی طبقه‌بندی شد.

اولین بیلبورد ماساژور

 

داستان زیر بخشی از رویکرد جدید شرکت معروف شکلات kitkat می باشد، که بسیار خواندنی و جذاب است، البته موضوع اصلی آن حوزه تبلیغات خلاقانه است ولی دیدگاه اصلی کمپین راجع به موضوع استراحت و جدا شدن از هیاهوی زندگی شهری است، بعد از خواندن این ماجرا می توانید آن را با سبک زندگی خود در شهر های بزرگ ایران مثل تهران مقایسه کنید و ضرورت استراحت دادن و توجه کردن به بدن خود را درک میکنید.

همیشه در دنیای تبلیغات بزرگتر شدن بیلبوردهای به یک رقابت همیشگی بین برندها تبدیل شده بود. ولی به مرور زمان شاهد این هستیم که شرکت‌ها به ایده‌های جدید و نوآورانه در حوزه تبلیغات، دیگر به بزرگی بیلبورد خود برای مطرح شدن و ایجاد بحث و چالش در بین مخاطبین بسنده نمی‌کنند.

همان طوری که همه ما می دانیم کیت کت (برند معروف شکلات) با شعار” استراحت کن، کیت کت بخور” مشهور است. این‌بار اولین بیلبورد ماساژور دنیا را در ادامه کمپین‌های استراحت و کاهش استرس رونمایی کرده است. نکته قابل تأمل در این بیلبورد جدای از نوآورانه بودن، در این است که ایده کاملاً در راستای هدف و شعار کیت کت “Have a Break have a Kit Kat” خلق و اجرا شده و در دومین قدم نوع اجرا است که به‌ راحتی آن‌ را وایرال کرده است و موجب استفبال مخاطبین و بحث‌و‌گفتگو میان آنها شده است.

این چالش بازاریابی، کیت کت را به بازار شکلات کلمبیا آورد و اجرای  آن در بوگوتا بزرگترین شهر کلمبیا، با جمعیتی بیش از ۸ میلیون نفر، یک چالش بزرگ برای برندهای محلی بود. همچنین این چالش به خوبی یاد آور درون مایه شعار این برند است. بوگوتا، با تراکم جمعیتی بالا، ترافیک و عدم وجود سیستم های حمل و نقل عمومی مناسب، یکی از پر تنش ترین شهرهای آمریکای لاتین است. یک شهر شلوغ سزاوار “یک گریز” و یا حداقل استراحتی کوتاه در زندگی روزمره است. از آنجایی که بودجه این پروژه آنقدر بزرگ نبود، بنابراین آژانس تبلیغاتی مربوطه، به راه اندازی کمپینی اثر گذار در بوگوتا تمرکز کرد.

بیلبورد ماساژوروجود یک ایده خیلی خوب باعث شد که مشتریان این کمپین را به جلو هدایت کنند. در واقع فرصت خوبی بود برای نشان دادن اینکه چگونه یک ایده می تواند به سرعت توجه مردم را جلب کند و مکالمات دیجیتال را در بین مردم گسترش دهد . مکان تمام بیلبوردها در گوگل مپ نشان داده شده است و شما با تایپ کردن کلمات “stressed” یا “tired” در گوگل مپ یا توییت کردن آن می توانید نزدیکترین ایستگاه اتوبوس ماساژور را به خودتان پیدا کنید. فیس بوک، توییتر و بعضی از برنامه های رادیویی به مکالمات مردم بعد از تجربه این ماساژ رایگان پرداخته اند .
شاید ماساژ گرفتن از بیلبورد، چند لحظه ای به مردم احساس آسایش و راحتی می داد، اما تعامل مردم با یکدیگر در حالی که منتظر اتوبوس بودند، بی نظیر بود چرا که آنها متوجه شده بودند، قصد این کمپین دور شدن از زندگی روتین و ترافیک، دادن آرامش به آنها و تشویق آنها به کمی استراحت است.

اولین بیلبورد ماساژورآنها در سراسر شهر ایستگاه های اتوبوس منحصر به فردی را قرار داده اند که با ایجاد لرزش هایی عمل ماساژ را انجام می دهد. این بیلبورد ها مردم را شیفته منتظر ایستادن برای اتوبوس می کند تا با تکیه دادن به آن “کمی استراحت کنند “.

در واقع مکانسیم دستگاه با تکیه دادن به آن فعال می شود. اگر کسی منتظر اتوبوس باشد، صدایی از بیلبورد پخش می شود که ” اینجا بیا، من تو را ماساژ می دهم”

اولین ماساژورنتایج بیلبورد ماساژور

نتایج این کمپین تبلیغاتی در پایتخت کلمبیا با ۸ میلیون جمعیت نیز جالب است
– رشد ۸ درصدی ۱۳ به ۲۱ در علاقه‌مندی به برند
– همچنین رشد نزدیک به ۸ درصدی در تبلیغات
– افزایش ۳۵ درصدی هواداران توییتر
– بیش از ۲۵۰۰ کامنت در مورد اولین بیلبورد ماساژور کیت کت

تاریخچه ماساژ درمانی

تعریف

ابتدا باید ذکر کرد که ماساژ درمانی چیست، ماساژ درمانی نوعی از درمان است که در آن یک پزشک یا درمانگر آموزش دیده و دارای مجوز، با استفاده از درجات مختلف فشار و حرکت، بافت‌های نرم بدن شامل عضله، بافت همبند، تاندون ها، رباط ها و پوست را مالش می دهد. ماساژ به طور کلی بخشی از طب فیزیکی و توانبخشی در نظر گرفته می شود. ماساژ درمانی به طور فزاینده‌ای همراه با درمان‌های استاندارد پزشکی و توانبخشی برای طیف گسترده‌ای از بیماری‌های پزشکی مانند کمر درد و گردن‌ درد ارائه می شود.

تاریخچه

تاریخچه ماساژ درمانی به ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح (یا زودتر از آن) در هند بر می‌گردد، جایی که یک سیستم مقدس برای التیام طبیعی بدن محسوب می شد. ماساژ درمانی که توسط هندوها در طب “سلامت زندگی” آیورودا استفاده می شد، روشی است که برای بهبود آسیب ها، تسکین درد و پیشگیری و درمان بیماری ها از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. مروجین آیورودا بر این باورند که بیماری زمانی ایجاد می شود که افراد با محیط هماهنگ نشوند. اعتقاد بر این است که ماساژ تعادل طبیعی و جسمی بدن را بازیابی می کند تا بتواند به طور طبیعی بهبود یابد.

با تکامل فرهنگ و تاریخ ، روشهای درمانی ماساژ حدود ۲۷۰۰ سال قبل از میلاد به چین و آسیای جنوب شرقی منتقل شد. روش‌های ماساژ چینی به عنوان ترکیبی از مهارت‌ها و روش‌های طب سنتی چینی ، ورزش‌های رزمی و آموزش یوگای معنوی بودایی‌ها و تائوئیست‌ها توسعه یافته است. روش آنها بسیار شبیه هندی ها بود، بر این اساس که این بیماری ناشی از عدم تعادل یا کمبود انرژی در مسیرهای مختلف است.

تا سال ۲۵۰۰ قبل از میلاد، ماساژ درمانی به مصر راه یافت، جایی که در نقاشی های آرامگاه ها به تصویر کشیده شد. مصری ها جز اولین گروه‌هایی بودند که از روش رفلکسولوژی استفاده کردند. رفلکسولوژی شامل اعمال فشار بر نقاط یا نواحی خاص روی پا و دست ها برای بهبودی است. سال ۱۰۰۰ قبل از میلاد مسیح، راهبان در حال مطالعه بودیسم در چین، ماساژ درمانی را به ژاپن آوردند و تغییراتی را روی آن اعمال کردند و آن را “آنما” نامیدند که بعدا به عنوان شیاتسو شناخته شد.

محبوبیت ماساژ درمانی در غرب تا قرن هفدهم کاهش یافت ، زمانی که اکتشافات جدید در داروشناسی و فناوری پزشکی باعث تغییر طب مدرن شد. ر اوایل قرن هفدهم، پزشک / ژیمناست / معلم سوئدی Per Henrik Ling روشی را ایجاد کرد که به عنوان درمان حرکت سوئدی شناخته شد تا به تسکین درد مزمن کمک کند. این روش همان چیزی است که ما اکنون به عنوان ماساژ سوئدی می‌شناسیم. سبکی که شامل نوازش، فشار دادن و ضربه زدن است. ماساژ درمانی به آرامی در کشورهای دیگر از جمله آمریکا نیز گسترش پیدا کرد و در قرن بیستم میلادی به عنوان روشی رایج در درمان برخی بیماری‌ها پذیرفته شد.

 

تاریخچه ماساژ

ماساژ درمانی در چه بیماری‌هایی کاربرد دارد؟

 

تاثیر ماساژ درمانی در کمر‌درد

در یک مطالعه بزرگ در سال ۲۰۱۵ مشخص شد که ماساژ هم در کمردرد حاد و هم در کمر‌درد مزمن ، باعث بهبود درد در کوتاه مدت می‌شود. آژانس تحقیقات و کیفیت بهداشت در امریکا ، در ارزیابی سال ۲۰۱۶ عنوان کرد که شواهدی وجود دارد که ماساژ برای درمان کمردرد مزمن مفید است. متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی ماساژ درمانی را به عنوان گزینه ای برای درمان کمردرد حاد و تحت‌ حاد معرفی کرد.

تاثیر ماساژ درمانی در درد‌های گردن و شانه

ماساژ درمانی ممکن است علاوه بر کمردرد در گردن‌درد و یا درد شانه مفید باشد ، اما مزایای آن برای گردن‌درد تنها مدت کوتاهی ادامه دارد. در مطالعات گسترده‌ای که در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۶ انجام شده است مشخص شده که اگر جلسات ماساژ به اندازه کافی طولانی و مکرر باشد ، می تواند تسکین کوتاه مدت گردن‌درد و درد شانه را ایجاد کند.

تاثیر ماساژ درمانی در آرتروز زانو

تحقیقات کمی در این زمینه انجام شده است. ماساژ درمانی برای آرتروز زانو ممکن است فواید کوتاه مدتی در تسکین درد زانو داشته باشد.

تاثیر ماساژ درمانی در سردرد

گاهی ماساژ می‌تواند اندکی سردرد را کاهش دهد و این اثرات در برخی مطالعات به اثبات رسیده است اما فعلا نتیجه گیری قطعی در این زمینه زود است. با این‌ وجود انجام ماساژ در سردرد علاوه بر کاهش درد باعث کاهش اضطراب نیز می‌شود که خود در بهبود بیماری این افراد اثرگذار است.

تاثیر ماساژ درمانی در کمک به بیماران مبتلا به سرطان

ماساژ درمانی می تواند بخشی از مراقبت‌های حمایتی برای بیماران مبتلا به سرطان باشد که دوست دارند آن را امتحان کنند. با این حال ، شواهد قطعی مبنی بر اینکه می تواند درد و اضطراب را در بیماران مبتلا به سرطان تسکین دهد وجود ندارد. ماساژ درمانی با یا بدون رایحه درمانی برای تسکین درد، اضطراب و سایر علائم در افراد مبتلا به سرطان استفاده شده است. در دستورالعمل‌های بالینی (راهنمایی برای ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی) برای مراقبت از بیماران مبتلا به سرطان سینه، ماساژ یکی از چندین روش مفید برای کاهش استرس ، اضطراب ، افسردگی ، خستگی و کیفیت زندگی است.

ضمنا ماساژ درناژ لنفاوی روش مطمئنی برای کاهش ادم ناشی از سرطان سینه در دست است. برای مراقبت از بیماران مبتلا به سرطان ریه ماساژ درمانی می تواند به عنوان بخشی از مراقبت‌های حمایتی در بیمارانی که اضطراب یا درد آنها با مراقبت های معمول کنترل نمی‌شود ، اضافه شود. در هنگام کار با بیماران سرطانی ممکن است لازم باشد ماساژور تکنیک های خود را اصلاح کنند. به عنوان مثال ، ممکن است مجبور شوند فشار کمتری نسبت به حد معمول در مناطقی که به دلیل سرطان یا درمان های سرطان حساس هستند ، استفاده کنند. استفاده از این روش‌ در درمان بیماران مبتلا به سرطان حتما باید زیر نظر پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی صورت گیرد.

تاثیر ماساژ درمانی در فیبرومیالژیا

ماساژ درمانی در فیبرومیالژیا اگر به مدت کافی ادامه یابد ممکن است برای برخی از علائم فیبرومیالژیا مفید باشد. در ارزیابی سال ۲۰۱۴ از ۹ مطالعه (۴۰۴ نفر شرکت کننده) نتیجه گیری شد که ماساژ درمانی در فیبرومیالژیا در صورتی که حداقل ۵ هفته زیر نظر متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ادامه پیدا کند درد، اضطراب و افسردگی را در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا بهبود می بخشد اما تاثیری در اختلال خواب ندارد. در ارزیابی سال ۲۰۱۵ نیز مشخص شد که ماساژ اثرات مفیدی بر کیفیت زندگی در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا دارد که در مورد ماساژ سوئدی این فواید دیده نشده است.

تاثیر ماساژ درمانی در بیماران مبتلا به HIV/AIDS

برخی شواهد نشان می دهد که ماساژ درمانی ممکن است فوایدی برای اضطراب ، افسردگی و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به HIV/AIDS داشته باشد ، اما میزان تحقیق و تعداد افراد مورد مطالعه اندک است. ماساژ درمانی ممکن است به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به HIV یا ایدز کمک کند. اخیرا ، مطالعه ای بر روی ۵۴ نفر در سال ۲۰۱۳ نشان داد که ماساژ ممکن است برای افسردگی در افراد مبتلا به HIV مفید باشد و یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ بر روی ۲۹ نفر مبتلا به HIV نشان داد که ماساژ برای اضطراب مفید است.

تاثیر ماساژ درمانی در رشد نوزادان نارس

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ماساژ در نوزادان نارس ممکن است باعث افزایش وزن شود. این فواید ماساژ برای نوزادان طبیعی که در زمان مناسب به دنیا می‌آیند به وضوح اثبات نشده است. یک مطالعه تحقیقاتی در سال ۲۰۱۷ اثر ماساژ بر افزایش وزن در نوزادان نارس را ارزیابی كرد كه در بیشتر آنها بهبود وزن مشاهده شد. مکانیسم ماساژ درمانی که ممکن است باعث افزایش وزن در نوزادان نارس شود به درستی درک نشده است. برخی مطالعات فواید فراوانی را برای ماساژ در نوزادان نارس پیشنهاد می دهند اما از آنجا که مقدار شواهد اندک است ، فعلا نمی‌توان به نتیجه قطعی رسید.

ماساژ درمانی چه عوارضی دارد؟

خطرات و عوارض ماساژ درمانی ناچیز است با این حال، گزارش های نادری از عوارض جانبی جدی مانند لخته خون، آسیب عصبی یا شکستگی استخوان گزارش شده است که در انواع شدید ماساژ، مانند ماساژ بافت عمقی و یا بیمارانی که ممکن است در معرض خطر آسیب دیدگی بیشتری باشند، مانند افراد مسن احتمال این عوارض بیشتر است به همین دلیل در بیماران مسن بهتر است ماساژ درمانی تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.

مواردی وجود دارد که ممکن است ماساژ و میوتراپی توصیه نشود، یا باید تحت نظر یک پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی انجام شود. از جمله این موارد می‌توان به دوران حاملگی، بثورات پوستی ، بریدگی یا عفونت، شک به شکستگی استخوان و بیماری تهدید کننده حیات اشاره کرد. در نوزادان نارس نیز باید ماساژ به آرامی و با دقت انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست